O nama

Dobar deo svega onoga što su naši plodovi možemo i da zahvalimo neverovatnoj lepoti prirode, ne samo Slavkovice gde se imanje nalazi, već čitavog Rajačkog gorja. A to su nepregledni predeli i pejzaži sa stazama za pešačenje i rekreaciju, i prirodna lepota šuma i proplanaka, reka i potoka, jama i pećina. Kraj čuva i brojne kulturno-istorijske spomenike i poznat je po brojnim manifestacijama.

Stari putopisci su Rajac često nazivali rajem na zemlji, na šta su ih sigurno navodile lepote nedirnute prirode, protkane šumarcima i livadama prepunim poljskog cveća i lekovitog bilja. Sve to u kombinaciji sa zdravim vazduhom i brojnim znamenitostima koje treba obići, čini ovu planinu jednim od najlepših mesta centralne Srbije koju treba obavezno obići.

Ako uživate u rekreaciji, preporučujemo vam lepu pešačku turu do vrha planine Rajac. Do njega možete stići planinskom stazom od oko sedam kilometara pešačenja, prolazeći kraj ostataka starog manastira. Sa te tačke možete da uživate u prelepom pogledu na Šumadiju i druge planine koje se nalaze u okruženju, ili da odmorite i uživate na drvenim stolovima i klupama predviđenim za pauzu.

Ukoliko ste ljubitelj istorije ovo je pravo mesto za vas jer staze od Ljiga do Suvobora su mesta gde se ispisivala istorija. Upravo je ovde vođena čuvena Kolubarska bitka, poznata i kao Suvoborska, i odavde je srpska vojska pod komandom vojvode Mišića u decembru izvela kontraofanzivu. Taj juriš sredinom decembra 1914. izveden je upravo današnjim pešačkim stazama na pravcu Dići-Rajac- Suvobor.

Naravno, put će sigurno da vas dovede i do našeg imanja, smeštenog u Slavkovici. Selo je uvučeno duboko u Rajac, na obalama Slavkovačke reke nastale od potoka koji dolaze iz Ržanice i Ikonića vrela, koja izvire pod Rajcem. U selu su sačuvane brojne starine, pa možete videti ikone na drvetu u Crkvi Svetog Preobraženja, koja potiče iz 1875. godine, kao i ostatke dosta starije crkve.

U neposrednoj blizini, u zaseoku Ikonić, dva kilometra udaljenom od centra Slavkovice, nalazi se zadužbina kralja Milutina, manastir posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice, gde su pronađena tri velika kamena sarkofaga koja su pripadala važnim i uglednim ličnostima. Utvrđeno je da pripadaju despotu Đurađu Brankoviću, njegovoj ženi Jerini, poznatoj kao Prokleta Jerina i njihovom sinu Lazaru.

Kao što možete da vidite, ovaj kraj je bogat na sve načine, te s pravom smatramo da smo blagosloveni. Odlučili smo se da otvorimo vrata našeg imanja, te u njemu možete da uživate i da obiđete sve lepote ovog kraja. Na kraju svake ture koju napravite, bilo da želite rekreaciju ili da uživate u istorijskim znamenjima, čeka vas uvek najzdravije okrepljenje od najsvežijih plodova prirode. Dobro došli!