Koja su najblagotvornija dejstva plodova kupine?

Koja su najblagotvornija dejstva plodova kupine?

Kao i druge bobice, kupina se obično jede iz ruke. Ovo voće ima beskonačno široku primenu, osim u svežem stanju, pa se može koristiti i u pecivu, da ga dodajete u voćne ili druge salate ili da se od njih prave žele ili sos. Sve zavisi od ukusa koji vam se sviđa.

Ako pomešate kupine s jabukama, kivijem i jagodama kako biste napravili ukusnu voćnu salatu, dodajte na sve to i neki jako dobar sladoled, šumsko voće bi se lepo slagao. Neki pak vole da je koriste uz povrće, meso ili čak morske plodove.

I to je stvar ukusa.

 

Činjenica je da su kupine dobar izvor vlakana i osnovnih vitamina i minerala i imaju brojne potencijalne zdravstvene koristi. Smatra se da imaju blagotvorno dejstvo kod mnogih bolesti, bilo da regulišu sistem određenih organa ili da stimulativno deluju. Ovo bi bile neka od najboljih dejstava.

Makronutritivna vrednost

Količina kupina od 1 šolje sadrži 62 kalorije, 1 gram masti, 2 grama proteina i 14 grama ugljenih hidrata, uključujući 8 grama dijetalnih vlakana. Sve skupa ovo iznosi 32 odsto dnevne potrebe za vlaknima, što vam pomaže da se duže osećate siti i ograničava rizik od opstipacije, reguliše rad organa za varenje i pomaže kod srčanih bolesti.

Mikronutritivna vrednost

 

Jedna šolja kupina isto tako pruža i 30 miligrama vitamina C, odnosno 50 posto dnevne potrebe za njim. Pored toga ima i 29 mikrograma vitamina K, ili 36 procenata dnevne potrebe, kao i 36 mikrograma folne kiseline, ili 9 procenata dnevne potrebe za njom.

Vitamin C je neophodan za obnavljanje ćelija, sprečavanje oštećenja ćelija i ubrzava zalečenje rana. Za pravilno zgrušavanje krvi neophodan je vitamin K, a to su sve takođe nutrinijenti koje kupina sadrži. Ista porcija kupina takođe sadrži 7 procenata dnevne potrebe za magnezijumom i kalijumom, 6 procenata dnevne potrebe za vitaminima A i E, ka i 5 procenata dnevne potrebe za gvožđem i cinkom.

Smanjenje rizika od kancerogenih bolesti

 

Dodavanje više kupina i drugih bobica u vašu ishranu može da umanji rizik od kancerogenih oboljenja. Klinička ispitivanja su dokazala da ekstrakt kupine i njene bobice inhibiraju rast ćelija raka, a povećane količine ekstrakta bobica dodatno povećavaju stepen inhibicije.

Blagotvorno dejstvo kod bolesti srca

 

Vitamini, minerali, fitokemikalije i vlakna u kupini mogu da doprinesu smanjenju rizika od srčanih bolesti. Potencijalni mehanizmi za ovaj smanjeni rizik uključuju ograničavanje upale i oksidativni stres kroz povećanje antioksidanata u krvi i ograničavanjem nakupljanja holesterola u arterijama zbog sadržaja antocijanina u bobicama. Antocijanini su fitokemikalije koje daju kupinama tamnu boju.

Protiv dijabetesa i anemije

 

Kupina se upotrebljava i za mazanje čireva i povreda na koži koje sporo zacjeljuju. Stručna ispitivanja su dokazala da list kupine smanjuje nivo šećera u u krvi. Sok od kupina i kupinovo vino se preporučuju onima koji pate od nedostatka gvožđa, jer plodovi obijuju kalijumom, gvožđem i magnezijumom.

Kao što možete da vidite, povoljnih dejstava je mnogo, a lista nije konačna. Ova biljka je lekovita celim svojim bićem, korenom, listom cvetom i plodom. Njeni plodovi su jestivi i veoma korisni, a od njih mogu da se prave kupinovo vino, pekmez, sok, slatko. Izbor je vaš, hranite se zdravo i uživajte!