Kako izgleda dan berača malina?

Kako izgleda dan berača malina?

Sezona branja voća uskoro počinje, i već vlada potražnja za beračima voća širom Srbije. Koliko se za sada iz medija može saznati, broj berača ove godine neće biti dovoljan. Važi da je to sezonski posao od kog može lepo da se zaradi. Ali, koliko je taj posaozaista lak?

Možemo da podelimo naša iskustva jer se već nekoliko godina bavimo uzgajanjem i berbom srpskog crvenog zlata. Sezona branje malina je takođe na pragu, za šta se na imanju pripremamo. Za mnoge će to verovatno biti način da zarade tokom ovog leta pa da podelimo kako izgleda jedan dan berača maline.

Svakodnevni posao

 

Ako ste pomislili da je posao berača malina lagan, možemo da kažemo da imate pogrešan utisak. Rad na berbi ovog voća može da bude dug a i naporan,često se radi i po 12 sati dnevno. Zbog toga se gotovo čitav dan provede u malinjacima, gde se služe i obroci, što zavisi od domaćina.

Jedan običan dan počinje rano izjutra, neretko i oko 5 sati, kako bi već do 6 sve bilo spremno da počne berba. U toku dana se prave pauze za obroke, ili za osveženje jer ste uglavnom izloženi suncu i vrućinama. U krevet se uglavnom odlazi do 10 sati uveče, jer, hteli to ili ne, umor vas savlada a sutra je novi dan.

Lepa strana posla je zarada, za domaće uslove ne tako mala. I u slučaju berača malina postoji raspon koji zavisi od kraja do kraja ili od domaćina koji angažuju berače. Recimo da se za prosek uzme da je dnevnica 2000 dinara.

Šta se očekuje od berača malina?

 

Za berbu malina se uglavnom odlučuju ljudi sa iskustvom i kojima je poznato da je ovo zahtevan posao, koji je naizgled lagan. Naravno, posla se prihvataju i oni koji ranije nisu imali iskustva, jer zarada nije zanemarljiva, pa trebaju da znaju šta je to što trebaju da obave u toku dana.

Očekivanja budu da svaki radnik ubere do 40kg tokom jednog dana, što je inače računica koliko može da ubere jedan prosečan berač. Pominjali smo prosečnu dnevnicu, ali dobar berač može da se odluči da ga plate po kilogramu. Na vama je da odlučite šta je po vas povoljnije.

Koliko možete da uberete u toku dana dosta zavisi i od samog roda, jer ponekad budu sitniji plodovi pa morate da ih uberete više da biste dostigli određenu kilažu. Trebate da imate na umu i teren, malinama inače pogoduje kosina, pa treba znati da sa sobom nosite i ambalažu koja bude puna.

Mali saveti za berače početnike

1. Nosite pamučnu odeću i pokrivač za glavu

Pošto ste uglavnom izloženi suncu preporučujemo da nosite pamučnu odeću, čak najbolje duge rukave, iako jeste vruće. Isto tako je najbolje da imate šešir, a slameni je idealno rešenje.

2. Zamrznite flašu vode

Voda će vam uvek biti potrebna kao osveženje i preporuka je da zamrznete flašu ili dve vode za piće. U toku dana će se sigurno ugrejati, zbog toga je pravo rešenje ukoliko je zamrznete.

3. Najbolje je ići u društvu

Radni dan zna da bude dug, tako da je najbolje ukoliko ga provedete u dobrom društvu. To zna da utiče pozitivno na raspoloženje, pa vam je samim tim i učinak veći.

Nadamo se da će vam ovi saveti biti korisni. Svakako će biti evergrin, bez obzira da li se rešite da se u ovakvu avanturu upustite ovog leta ili nekog sledećeg. Malina jeste crveno zlato, ali je i posao po malo rudarski.